20 rokov komunity saleziánov v Námestove

Vytlačiť

Rokmi hľadania Božej vôle, ale aj rokmi vďačnosti a zázrakov by sa dalo nazvať obdobie, počas ktorého sa v Námestove udomácnili Saleziáni. 20 rokov ubehlo presne 6.8.2020, no kvôli prázdninám sme túto milú udalosť presunuli na september a spojili ju s otvorením nového školského roka v našom saleziánskom stredisku.

Samotná slávnosť začala sv. omšou, ktorej predsedal don Peter Timko, čerstvý provinciál Saleziánov don Bosca na Slovensku a prvý obyvateľ domu na Mlynskej 40, ktorý tu dorazil priamo z teologických štúdií v Turíne ako novo vysvätený diakon. Spolu s ním prvú komunitu tvoril don Peter Barina, mladý kňaz, ktorý sa tiež zúčastnil tejto slávnosti. Nechýbal ani don Stanislav Seman, prvý direktor komunity, don Vladimír Plášek, asistent v rokoch 2012-2014 a oravskí rodáci don Peter Žatkuľák a don Ferdinand Kubík. Don Timko nadviazal na nedeľné evanjelium, aby prítomných povzbudil, že sila spoločenstva nie je ľudských sympatiách, ale o tom, či v tom spoločenstve je prítomný živý Kristus.

Predpovede počasia boli hrozivé, ale viera domácich ešte silnejšia. Presne po sv. omši sa dážď ustálil a miestami nás zohrievalo slniečko. V improvizovanej záhradnej reštaurácii sa podával čerstvo uvarený guľáš. Pri stoloch sa spomínalo, ale miestami bolo počuť aj návrhy na ďalšie stretávky. V oratóriu bola pripravená spomienková výstava fotiek, ktorú pripravil spolubrat Pavol s mladými.

Presne o 15.00 hod. sa prítomní presunuli k detskému ihrisku, kde sa okrem chutne ugrilovaného mäska predstavovali aj stretká a krúžky.

foto: Pavol Sestrenek