V indiánskej prérii

Vytlačiť

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna veľká préria a v nej šesť mladých indiánskych kmeňov, ktoré naháňali mustangov a bizónov, rúbali drevo, pestovali kukuricu a kapusta a popritom stavali tee-pee pre svoje nové rodinky.

To všetko si mohla vyskúšať osemdesiatka chlapcov z Hornej Oravy počas piatich augustových dní v táborisku na Slanej vode. Pod vedením animátorov a saleziánov plnili úlohy a bojovali o cenné body v súťažiach, za ktoré získavali v celotáborovej hre cenné suroviny a zvieratá. Zo surovín budovali obydlia pre svoje indiánske rodinky, stavali ohrady pre zvieratá a starali sa o nahromadenie potravy, aby prežili zimu. Najlepšie si poradili s úlohami indiáni z kmeňa Čippewajov, za nimi nasledovali 2. Mohykáni, 3. Irokézi, 4. Apači, 5. Siuxovia a 6. Šošóni. Súčasťou tábora bol aj futbalový turnaj, v ktorom najmenej početný kmeň Siuxov nedal súperom šancu.

Chlapci si pochvaľovali hlavne jazdu na koni, lukostreľbu, či workshop o prežití v prírode. Z dielní zaujala výroba indiánskych totemov, lukov a oštepov, šperkov, pončí a pyrohov na päť spôsobov majstra šéfkuchára. Tábor priniesol aj viaceré nové celotáborové hry. Okrem vlastnoručne vyrobených nástrojov bude chlapcom atmosféru tábora pripomínať aj tričko s indiánskymi symbolmi v znení: "Oravské medvede táborili v lese v aguste 5 dní a priúčali sa práci, prostredníctvom ktorej budovali priateľstvo medzi sebou a s Veľkým Manitu (Bohom)."

Atmosféru tábora sa pokúsila zachytiť p. Monika Huráková a náš fotoaparát, ktorý putoval viacerými rukami saleziánov, animátorov a chlapcov...

logo mssr iuventa

Toto podujatie bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014 – 2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.